Skip to main content

Postin jakelu

Posti jaetaan työpäivinä (ma-pe) klo 18 mennessä. Postinjakeluaikaan vaikuttavat päivittäin vaihteleva lajiteltavan ja jaettavan postin määrä sekä sääolosuhteet.

Jaettavia tuotteita ovat kaikki kooltaan enintään 25 x 40 x 3 cm ja 2 kg painavat kirjeet ja lehdet. Jakeluun soveltumattomista lähetyksistä jätetään saapumisilmoitus.

Lähilaatikon tilaaminen

Pyydä palvelusta tarjous. Kun hyväksyt tekemämme tarjouksen, on se samalla palvelun tilaus. Kerro tarjouspyynnössä osoite, johon tilaat palvelun ja postilaatikon sijaintipaikka. Käsittelemme tarjouksen paikallisessa postinjakelussa ja olemme sinuun mahdollisesti yhteydessä laatikon sijaintiin ja palvelun käynnistämiseen liittyen. Pyydä tarjous hyvissä ajoin! Näin saat palvelun silloin, kun haluat.

Perusjakelua koskevat ehdot on kirjattu Jakelupalvelun ehtoihin. Postin jakelua säännellään postilaissa ja lain noudattamista valvoo Viestintävirasto.

Lehden kotiinjakelu

Lehden kotiinjakelu tuo Postin varhaisjakelussa olevan lehden tilauksessa määritellystä pisteestä poikkeavaan paikkaan. Lehti jaetaan asiakkaan kanssa sovittavaan paikkaan, joka on joko lehden tilausosoitteessa tai sen läheisyydessä. Palvelusopimus voidaan tehdä yksittäisen postinsaajan tai taloyhtiön kanssa, jolloin se koskee kaikkia postinsaajia.

Postin jakelu yli 75 vuotiaille ja erityisryhmille

Liikuntaesteisellä ja yli 75-vuotiaalla on oikeus saada pyynnöstään postinsa jaetuksi joko tontin rajalle ajo- tai kulkuliittymään sijoitettuun postilaatikkoon tai huoneistokohtaisesti postiluukkuun. Palvelu tarjotaan vain postinsaajan vakituiseen osoitteeseen. Vakituisella osoitteella tarkoitetaan postinsaajan ensisijaista, toistaiseksi voimassa olevaa osoitetta, joka on tosiasiassa postinsaajan pääasiallinen osoite.

Erityistalousjakelun edellytys on se, että jokainen saman talouden postinsaajista on oikeutettu palveluun. Kuitenkin liikuntaesteinen tai 75 vuotta täyttänyt postinsaaja, joka yhteistaloudessa asuessaan joutuu säännönmukaisesti tai toistuvasti olemaan yksin, siten että hänen postin noutamisensa huomattavasti vaikeutuu, on myös oikeutettu erityistalousjakeluun.

Palvelu koskee Postin perusjakelua eli päivällä tehtävää postinjakelua, ei sanomalehtien varhaisjakelua tai pakettien jakelua. Sanomalehtien varhaisjakelun linjaa aina paikallinen lehtiyritys. Paketit jaetaan puolestaan Postin palveluehtojen mukaan; lähettäjä voi valita halutessaan palvelun, jossa paketti toimitetaan vastaanottajalle kotiovelle. Postista noudettaville paketeille puolestaan vastaanottaja voi tilata maksullisen kotiinkuljetuksen.

Yli 75-vuotias

Pyyntö tarkistetaan paikallisessa jakelutoimipaikassa, jonka jälkeen palvelun aloittamisesta toimitetaan vahvistus. Jos osoitteen kaikki postinsaajat ovat yli 75-vuotiaita, yksi palvelupyyntö taloutta kohti riittää.

Liikuntaesteinen

Muun kuin korkean iän aiheuttaman liikuntaesteisyyden toteamiseen pyydämme esittämään lääkärilausunnon, josta tämä käy ilmi. Ennen lääkärilausunnon toimittamista tee palvelupyyntö verkkopalvelussa tai ole yhteydessä Postin asiakaspalveluun.

  1. Tee palvelupyyntö verkossa tai puhelimitse

  2. Tulosta lääkärilausunto liikuntaesteisyyden perustuvaa postinjakelua varten.

  3. Palauta lääkärilausunto ohjeiden mukaisesti.

Kun palvelupyyntöösi liittyvä puoltava lääkärilausunto on saapunut Postiin, palvelu astuu voimaan ja saat siitä vahvistuksen.

Jos samassa taloudessa asuu useampi liikuntaesteinen, tulee jokaisen palauttaa oma lääkärilausunto.

Postin erityispalvelut haja-asutusalueella

Voit tilata postissa olevalle paketillesi kotiinkuljetuksen. Tarvitset lähetystunnuksen, joka on saapumisilmoituksessa. Palvelun hinta on 11 € 1-5 lähetykselle ja 19 € 6-10 lähetykselle (sis. alv). Tee tilaus täältä

Postin lähettäminen omasta postilaatikosta Tietyillä alueilla haja-asutusalueilla kuluttajat voivat postittaa pieniä määriä valmiiksi maksettuja tavallisia kirjeitä ja paketteja jättämällä ne omaan postilaatikkoon noutomerkkiä käyttäen. Lähetysten tulee mahtua postilaatikon sisään. Valmiiksi maksetut tavalliset kirjeet ja paketit otetaan kuljetettavaksi silloin, kun postilaatikkoon jaetaan saapuvaa postia. Oikeuden palveluun voi tarkistaa Postin asiakaspalvelusta.

Poste restante palvelu

Nouda lähetykset tilapäisesti Postin toimipisteestä

Postin noutopisteet Kiinan toimituksille

Postin jakelusta

Perusjakelua koskevat ehdot on kirjattu Jakelupalvelun ehtoihin. Postin jakelua säännellään postilaissa ja lain noudattamista valvoo Viestintävirasto.

Katso myös

ViestintävirastoPostilaki